Kiełbaska Jaworska. Rzecz o specjale znad Nysy Szalonej

60,00 

„Kiełbasa oraz umiejętność jej wytwarzania posiada wielowiekową tradycję. Choć zwyczaj serwowania mięsnego frykasu upowszechnił się już w średniowieczu, dysponujemy skąpą ilością opracowań omawiających wyroby wędliniarskie na arenie dziejów. Niniejsza książka stanowi udaną próbę przełamania owego impasu. Oto w ręce regionalistów i odkrywców zapomnianych aromatów trafia pionierska praca poświęcona specjałowi kuchni wywodzącej się z regionu, w którym przenikały się wpływy kultury polskiej, czeskiej, austriackiej oraz pruskiej. Choć Kiełbaską Jaworską przez blisko dwa stulecia rozsmakowali się Niemcy, sława dolnośląskiego specjału przebiła się poprzez renomę kiełbasek rodem z Wiednia i Frankfurtu, by dotrzeć do ziem porozbiorowej Rzeczypospolitej oraz dalej, w świat. Zebrane w jednym tomie źródła historyczne, pośród których czytelnik napotka leksykony kulinarne, fragmenty prasy codziennej, wiersze, anegdoty, czy teksty piosenek zostały doprawione dawnymi i współczesnymi przepisami kulinarnymi. Barwnie przywołany na kartach książki przysmak – jak udowadnia autor dr Grzegorz Sobel – przeszedł ewolucję: wyniesiony na piedestał królewskiego stołu „Jauersche Bratwurst”, trafił ostatecznie pod strzechy mieszczan. Dzieło wrocławskiego historyka, godnego następcy Piotra Bikonta, to oryginalna promocja niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Jaworska Kiełbaska, rekonstruowana dziś przez nielicznych wytwórców wędlin oraz restauratorów, odzwierciedla tradycję dolnoślązaków przekazywaną od pokoleń.”

ARKADIUSZ MUŁA
Dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze

Waga 0,820 kg
Wymiary 24 × 17 × 2 cm
Oprawa

twarda

Rok wydania

2023

Ilość stron

224