Kuchnia Ducha Gór

48,00 

GÓRY OLBRZYMIE, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu. Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne – dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią. Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.

Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy – Ducha Gór.

Przemysław Wiater

SPIS TREŚCI
I. BIGOS Z GÓR OLBRZYMICH (PRZEMYSŁAW WIATER)
II. GÓRY W GĘBIE (PIOTR GRYSZEL)
1. Pochodzenie kuchni karkonoskiej
2. Bez zupy się nie obędzie
3. Bez ziół ubogi stół
4. Serowe szaleństwo
5. Ziemniaczana rewolucja
6. W kiełbasianym raju
7. Placek z kruszonką i inne słodkości
8. Napitki nie tylko wyskokowe
9. Festiwal Smaków Liczyrzepy
10. Karkonoska Marka Lokalna
11. Jeleniogórska książka kucharska (EMIL MENDYK)
III. PRZEPISY KUCHNI KARKONOSKIEJ (PIOTR GRYSZEL, EMIL MENDYK)
Zupy i dania jednogarnkowe
Dania warzywne i bezmięsne
Mięso i drób
Dania rybne
Wypieki i desery
Napoje
IV. POLECANE MIEJSCA, DANIA I PRODUKTY
PRZEPISY – wykaz alfabetyczny

Waga 0.75 kg
Wymiary 17 × 20 cm
Format w cm

17 x 20 cm

Oprawa

twarda

Rok wydania

2020

Ilość stron

320

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kuchnia Ducha Gór”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.