Śląska książka kucharska dla gospodarstwa domowego wiejskiego i ziemskiego (1826)

70,00 

„Śląska książka kucharska dla gospodarstwa domowego wiejskiego i ziemskiego” (1826) J.G. Bergemanna i J.G. Dittricha wysłana do druku – premiera 18 maja o 18.00 w ramach Lubańska Noc Muzeów i Historycznych Smaków, prapremiera dzień-dwa wcześniej na targach SILESIANA Dolnośląski Salon Wydawniczy we Wrocławiu. W obu miejscach będzie można spróbować potraw z książki.

 

Śląska książka kucharska to ponad 200 przepisów zebranych przez lwóweckiego aptekarza, ogrodnika i historyka-amatora Johanna G. Bergemanna (1783–1837), które przez cały 1826 rok publikował w Lwówku w cotygodniowych odcinkach do spółki z księgarzem Johannem G. Dittrichem. Znajdziemy tu przede wszystkim przepisy na potrawy mięsne, zupy i słodkie wypieki, ale też warzywa, leguminy, sosy, przetwory i napoje oraz obszerny rozdział o wyrobie serów. Zebrane i dostosowane przez autora do gustów i możliwości ówczesnego czytelnika receptury stanowią nadzwyczajny dokument epoki i przyczynek do dziejów kuchni śląskiej. Przygotowując i serwując opisane dania, wskrzeszamy smaki dawno zapomniane, a niegdyś na Śląsku znane i lubiane, goszczące na stołach w miastach, miasteczkach, wsiach i dworach.

Śląska książka kucharska tym różni się od innych podobnych dzieł, że piórem wybitnego autorytetu przybliża historię i tradycje kulinarne Śląska, ucząc przygotowywać potrawy z myślą o rozkoszach podniebienia oraz zdrowiu. Rzetelne przepisy, pełne nieoczywistych ingrediencji, zachęcają do urozmaicenia jadłospisów, a na nasz stół powracają dania znane jedynie z babcinych opowiadań. Polecam z całego serca!”

Zosia Jazygow-Fryst, Nagórze 24 – Szkółka na Zakwasie

 

SPIS TREŚCI

  1. Zupa piwna z pumperniklem
  2. Zupa czekoladowa
  3. Wzmacniająca zupa dla osoby chorej
  4. Pieczeń wołowa po angielsku
  5. Sos holenderski
  6. Karbonada cielęca po wiedeńsku
  7. Kiełbaski smażone bez osłonek
  8. Strudel tyrolski
  9. Tort ziemniaczany
  10. Pierniki lipskie
  11. Rosolis (likier) łatwym sposobem
  12. Żemlanka (zupa bułczana)
  13. Ragoût z pieczonej cielęciny
  14. Lin w potrawce
  15. Rosół na pstrągach albo szczupakach
  16. Pieczony mus jabłkowy
  17. Wołowina na szkarłatno
  18. Duszony udziec cielęcy
  19. Kiełbasy rybne
  20. Gołębie duszone
  21. Grenada z kalafiorów
  22. Pieczony ozór wołowy
  23. Sos ziołowy à la Raviotte
  24. Baranina z rożna na szybko
  25. Żaby w potrawce
  26. Racuchy pyszne
  27. Swojska herbatka wyborna
  28. Grzaneczki z konfiturą wiśniową szybkim sposobem
  29. Rosół wołowy z jajem po diabelsku
  30. Zupa postna z pulpecikami z karpia
  31. Kiełbaski jajeczno-szpinakowe
  32. Gęś nadziewana
  33. Udziec barani po portugalsku
  34. Sałatka z sardeli
  35. Ciasto królewskie
  36. Cwibak karlsbadzki, czyli suchary karlsbadzkie
  37. Wiśniówka
  38. Wodzianka przypalana
  39. Sos winny do wołowiny
  40. Cielęcina po mieszczańsku
  41. Rosół zdrowotny
  42. Buchty, czyli pampuchy gotowane na mleku
  43. Kalarepa nadziewana
  44. Szczupak po polsku
  45. Zupa jajeczna
  46. Udziec dziczy panierowany
  47. Zając pieczony i nadziewany
  48. Sos królewski
  49. Pieczeń wiedeńska z rusztu w sosie
  50. Makaron podpiekany z sosem śmietanowym
  51. Ziemniaki okładane farszem
  52. Placek twarogowy na sposób lipski
  53. Tort francuski
  54. Landrynki cytrynowe
  55. Syrop jabłkowy
  56. Zupa z zacierkami, czyli krupnik jajeczny
  57. Wołowina duszona
  58. Pudding wołowy
  59. Kurczę z ryżem
  60. Śledź z ziemniakami
  61. Podroby gęsie w czarnym sosie
  62. Ziemniaki en ragoût
  63. Brukiew duszona
  64. Surówka z białej kapusty
  65. Paszteciki wrocławskie
  66. Krem czekoladowy po turecku
  67. Precelki
  68. Zupa berlińska
  69. Cielęcina po piemoncku
  70. Krwiste ozory wołowe
  71. Kluski jajeczne po wiedeńsku
  72. Warkocz strasburski
  73. Karp w krótkim smaku
  74. Pieczone skowronki ze „śniegiem”
  75. Tort włoski
  76. Zupa wiejska
  77. Kaczka duszona
  78. Kalafior gotowany
  79. Udziec cielęcy à la Daube
  80. Legumina na sposób czeski
  81. Kurczę z kardami
  82. Pierniki norymberskie
  83. Chlebek muszkatołowy
  84. Wzmacniający auszpik dla chorego
  85. Kawa z żołędzi
  86. Zupa ogrodnika
  87. Wątróbka po francusku
  88. Duszona kapusta kiszona
  89. Polędwica pieczona po angielsku
  90. Mizeria
  91. Flaczki cielęce w białym sosie
  92. Zupa na bułce
  93. Chrustki (faworki) po śląsku
  94. Zupa mleczna z kluseczkami ryżowymi
  95. Szynka gotowana
  96. Konserwowanie szynki
  97. Cielęcina zaprawiana
  98. Jaja faszerowane
  99. Ragoût z pieczonej gęsiny
  100. Babka ziemniaczana
  101. Marchewka z groszkiem
  102. Biszkopt
  103. Buraczki marynowane
  104. Mleko migdałowe
  105. Zupa piwna na mleku
  106. Ozory baranie z sosem grzybowym
  107. Groch gotowany
  108. Pulpety wołowe albo cielęce
  109. Makaron po włosku
  110. Jaja po rzymsku
  111. Zając w rosole po czesku
  112. Gotowana dzika kaczka na rumiano
  113. Cwibak
  114. Kołaczki cukrowe
  115. Niezawodna receptura na znakomitą eau de Cologne
  116. Ocet cytrynowy
  117. Herbatka z kwiatów pomarańczy
  118. Rosół cielęcy z ryżem albo kaszą
  119. Kluski ziemniaczane
  120. Sznycel wołowy
  121. Zupa z zieleniną
  122. Krupnik na wołowinie
  123. Udziec cielęcy duszony w sosie na kwaśnej śmietanie
  124. Legumina z grysiku
  125. Ragoût z pieczonej baraniny
  126. Tort drezdeński
  127. Rosół wołowy z makaronem
  128. Siekańce
  129. Łeb cielęcy gotowany
  130. Sos z białej rzepy do ryb i flaczków
  131. Szybkie ciasto do kawy
  132. Rosół wołowy z ryżem
  133. Pieczeń duszona marynowana
  134. Szczupak z białą pietruszką i kluskami
  135. Ziemniaki au gratin prostym sposobem
  136. Legumina z kaszy jaglanej
  137. „Biedni rycerze”
  138. Galaretka z jabłek borsdorfskich
  139. Biszkopt angielski
  140. Wódka angielska
  141. Jałowcówka angielska
  142. Zupa z jajami w koszulkach
  143. Cielęcina w auszpiku
  144. Karp duszony
  145. Duszony udziec barani z ziemniakami
  146. Placek brunszwicki
  147. O serze i jego wyrobie
  148. Wino szampańskie z soku z brzozy
  149. Francuska zupa cebulowa
  150. Wątróbka cielęca duszona
  151. Sos mleczny
  152. Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
  153. Kurczę duszone
  154. Ptysie migdałowe
  155. Rosół wołowy ze stożkami z ryżu albo grysiku wiedeńskiego
  156. Potrawka z kury albo gęsi z gruszkami i słoniną
  157. Sos zielony
  158. Pudding ziemniaczany
  159. Sałata głowiasta faszerowana
  160. Kołacze (jajeczniki) francuskie
  161. Pasztet wołowy
  162. Galaretka porzeczkowa
  163. Ogórki kiszone
  164. Rosół wołowy z makaronem „nitki”
  165. Pasztet z ozorów wołowych na kwaśno
  166. Gulasz na płuckach cielęcych
  167. Marchewka z groszkiem
  168. Potrawka z cielęciny
  169. Dzika kaczka duszona
  170. Karczochy z jarzynami
  171. Raki z zielonym groszkiem
  172. Szczupak gotowany na modro
  173. Kurczę z kalafiorem
  174. Szpinak gotowany
  175. Brzana w czerninie po polsku
  176. Białe pierniki norymberskie
  177. Melony w occie
  178. Zupa jarzynowa z jajami w koszulkach
  179. Wieprzowina z majerankiem i kluseczkami
  180. Siekanka z pieczonej cielęciny
  181. Kalarepa do wołowiny
  182. Borowiki
  183. Zając duszony
  184. Wafle holenderskie
  185. Babka piaskowa
  186. Kurczę w potrawce
  187. Rosół wołowy z włoszczyzną
  188. Bifsztyk wołowy
  189. Gotowany ozór wołowy peklowany lub wędzony
  190. Kotlety cielęce duszone
  191. Forszmak
  192. Wątróbka cielęca nadziewana
  193. Fasolka szparagowa z mlekiem
  194. Babka (zista)
  195. Zupa mleczna z kluseczkami migdałowymi
  196. Frykadelki (kotleciki mielone) cielęce
  197. Mostek wołowy á la Royale
  198. Sos do wszelakiej dziczyzny
  199. Kapłony albo kury w auszpiku
  200. Zając po szwajcarsku
  201. Pieczeń cielęca albo wołowa duszona z jabłkami
  202. Rurki z opłatków migdałowych
  203. Tort ze skrobi pszennej
  204. Konfitura z porzeczek
  205. Zupa na pieczonej wołowinie
  206. Sos winny
  207. Peklowana szynka gotowana
  208. Grenada z cielęciny
  209. Legumina rakowa
  210. Forszmak mięsny
  211. Ciastka galanteryjne
  212. Galaretka truskawkowa
  213. Rosół jajeczny
  214. Kluseczki migdałowe
  215. Marchewka z pasternakiem i baraniną
  216. Fasolka szparagowa z konserwy
  217. Modra kapusta
  218. Kiszona kapusta ze śmietaną i szczupakiem
  219. Lin z białą pietruszką
  220. Krajanka angielska
  221. Słodkie świderki
  222. Sok wiśniowy
  223. Zupa cytrynowa
  224. Szpinak
  225. Udziec cielęcy jak udziec barani
  226. Udziec cielęcy marynowany i pieczony
  227. Biała rzepa na rumiano
  228. Lody z mleczka migdałowego
  229. Zupa z zielonego groszku
  230. Udziec barani z kiszonymi ogórkami
  231. Karp na czarno
  232. Kluseczki drożdżowe
  233. Kiełbaski augbsurskie
  234. Wieprzowina w sosie do dziczyzny
  235. Fasolka szparagowa
  236. Okoń z masłem i pietruszką
  237. Mądraszki
  238. Ciasto z puszki
  239. Kawa na sposób orientalny
Waga 0,850 kg
Wymiary 16 × 23 × 3,3 cm
Oprawa

twarda, szyta

Rok wydania

2024

Ilość stron

282

Wydawca

Wielka Izera

ISBN

978-83-966862-2-0